PÁLYÁZATOK

NEMZ-KUL-16-0531

„Fegyvert és vitézt éneklek…” Zrínyiek a déli végeken – horvát hét a Piarista Iskolában


Támogató: Emberi Erőforrások Minisztériuma, 1054 Budapest, Akadémia u. 3.

A kedvezményezett neve: Piarista Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Boldog Donáti Celesztina Óvoda, 8800 Nagykanizsa, Sugár út 11-13.

Lebonyolító szervezet: Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, 1054 Budapest, Alkotmány u. 25.

A támogatás összege: 250.000 Ft

A projekt neve: „Fegyvert és vitézt éneklek…” Zrínyiek a déli végeken – horvát hét a Piarista Iskolában

A projekt rövid leírása: A projekt célja volt, hogy a Nagykanizsán tanuló horvát nemzetiségű diákjainknak segítsen az itthoni közösségeik értékeinek felfedezésében, kulturális hagyományaik felkutatásában és elősegítse kötődésüket az anyaországhoz. A megvalósult programsorozat által diákjaink megismerték Horvátország és Magyarország közös történelmét, kultúráját és hagyományait, a Zrínyi család történetét – mely a becsületességre, jó magaviseletre, egymás segítésére ösztönözheti őket-, erősítve a kultúrák közötti párbeszédet.

Egy tartalmas hetet töltött együtt április 18-24. között a Piarista Gimnázium horvátul tanuló diáksága a zadari testvériskola idelátogató diákjaival. Idén 450 éve, hogy a Szigetvárat védő Zrínyi Miklós maroknyi hős katonája élén a várból kitörve a török ostromlók gyűrűjében lelte halálát. Ezen esemény évfordulója alkalmából az idei projekttalálkozó ennek jegyében szerveződött. Egy tematikus programsorozaton vettek részt a diákok: a Zrínyiek nyomába eredtek. Felkeresték együtt a Zrínyi-emlékhelyeket (Nagykanizsa, Belezna, Szigetvár, Csáktornya, Budapest), előadásokat hallgattak (Czupi Gyula, Horváth Balázs, Dr. Padányi József-NKE), múzeumokat, gyűjteményeket tekintettek meg. A hetet azzal kezdtük, hogy elkészítettük a Zrínyi családfát, s szerepüket vizsgáltuk történelmi, irodalmi szempontból. A mindkét nép életében fontos szerepet játszó családdal kapcsolatos opera meghallgatásán kívül földrajzi vonatkozásokat is feltártunk. Az első nap előadásai után bejártuk a Zrínyi családhoz köthető helyszíneket. Az 1664-ben lerombolt Zrínyi-Újvár helyét, Szigetváron a Zrínyi várat, a legrégebbi magyarországi Zrínyi emlékművet, valamint Zrínyi Miklós költő szobrát. A horvát hívők számára különösen fontos búcsújáró helyet sem hagytuk ki, a Turbéki templomot.

Nagy érdeklődéssel vártuk Dr. Padányi József, a Nemzetvédelmi és Közszolgálati Egyetem professzorának Zrínyiekről szóló előadását, ahol a gyerekek lehetőséget kaptak arra, hogy a feltárás során előkerült tárgyakat közelebbről is megvizsgálhassák.

A hét bővelkedett közösségi programokban is – sport, sárkányhajózás, gólyalábazás, filmnézés, fagyizás, fürdés, éneklés, bográcsozás – amelyek könnyedebbé tették a kommunikációt. A hét élményeiről magyar-horvát vegyes csoportokban egy kétnyelvű kiállítást is készítettek a diákok, amely az iskola folyosóján szeptemberig megtekinthető. A rendezvénysorozat szombaton egy közös szentmisével, értékeléssel és vidám élménybeszámolóval zárult, ahol a helyi média is képviseltette magát.

További részletek a hétről az alábbi linkeken érhetők el.

Zrínyiek nyomában – horvátosaink a zadari testvérdiákokkal

A hét részletes programja itt található.

A diákok élménybeszámolói itt olvashatók.

A zárórendezvényről a média híradásai itt tekinthetők meg.

KanizsaTV – híradása (2:09 perc)

Zárórendezvény – KanizsaTV (7 perc)

Zalai Hírlap a Zrínyi-hétről

Ahogyan a zadariak megélték – híradás a honlapjukról (horvát)

Híradás a zadari iskola hivatalos facebook oldalán (horvát)