KALAZANCIUS MOZGALOM

A Kalazancius Mozgalom a Piarista Rendnek az egész világon elterjedt közössége gyerekek és fiatalok számára. A legfiatalabb résztvevők az alsósok, a legidősebbek az egyetemisták közül kerülnek ki. A mozgalom, hasonlóan más keresztény ifjúsági szervezetekhez (Antiochia, cserkészet stb.), csoportokból áll, amelyek a hasonló korosztályba tartozó tagokat fogják össze. Ezeket idősebb diákok, egyetemisták, tanárok vezetik. 

               

A Kalazancius Mozgalom 2016-ban indult el Magyarországon; mi, nagykanizsaiak 2017-ben csatlakoztunk. A 3.-tól a 10. évfolyamig vannak csoportjaink. A leendő vezetők egy évben négy alkalommal vesznek részt képzésen, ahol megtanulják, hogy hogyan kell egy alkalmat megtervezni, levezetni, illetve koordinálni egy csoportot. Arra a kérdésre is választ kapnak, hogy hogyan legyenek jó vezetők, és miként reagáljanak a különböző helyzetekre. Számtalan tanácsot, tapasztalatot és útmutatást szereznek a mentoraiktól.

A csoporttagokat lelki feltöltődés és színes programok várják. Többek között nyári táborokra, kirándulásokra és lelkinapokra is adódik lehetőségük. Fontos, hogy jó kapcsolatot ápoljanak Istennel, ezért különböző módszerekkel imádkozunk és játszunk velük. Minden nagyobb összejövetelünkkor tartunk Christian Partyt is, ami egy zenés-táncos mulatság.

                                         

A táborunkat sok-sok aktív programmal tesszük felejthetetlenné. Adott témákról beszélgetünk a gyerekekkel kisebb csoportokban. Meghallgatjuk a véleményüket, és mi is megosztjuk a sajátunkat. Különböző játékokat játszunk, mint például sorverseny vagy zászlófestés. Ezenkívül van lehetőség kirándulásra is; idén Zalakarosra és Zalaszabarba látogattunk el. A nap végén pedig mindig valamilyen meglepetés várja a gyerekeket, pl. közös fagyizás vagy pizzázás.

A heti alkalmakon egy adott témát boncolgatunk, sütünk, éneklünk, vagy a mindennapi életünk történéseit osztjuk meg egymással, végül játékkal vagy elmélyült imával zárunk.

A Kalazancius Mozgalom – köztünk csak KM – tehát  egy bizalomteljes, befogadó közösség, ahol az iskolai tanórák után megpihenhetünk, megoszthatjuk élményeinket, és a hitünkkel is tudunk egy kicsit foglalkozni a rohanó hétköznapokban.

Két város, három Kalazancius Mozgalom-csapat, húsz fiatal és egy fergeteges hétvége. Ezekkel a számokkal lehetne legjobban jellemezni a március 10-11. között megrendezett Nagykanizsa–Budapest KM-találkozót. A találkozó ötlete egy csoportvezetői hétvégén szökkent szárba, amikor a piarista iskolák közötti kapcsolatok fejlesztésének lehetőségein gondolkodtunk. A szót tett követte, így vált valóra a Pest–Kanizsa KM Party fedőnévre hallgató akció… […]

Hétvégén a budapesti 11-es KM csoport tagjai jöttek hozzánk egy kirándulásra. Kanizsáról 9 és 10. osztályos KM-es diákok csatlakoztak hozzájuk. Péntek este játékok keretében zajlott az ismerkedés az újakkal, majd a közös házilag elkészített vacsora után az „éhezők viadala” került megrendezésre, ami osztatlan sikert aratott. Az este további részét egy hatalmas röpi meccs színesítette meg, […]

Minden évben kétszer kerül megrendezésre a csoportvezetői továbbképzés Budapesten, melynek második alkalmára március 3-4-én került sor. A péntek este a megérkezésről szól, játék indítja a hétvégét, majd a vacsora után az ima zárja a program kötött részét, ami után lehetőség van a sportolásra, beszélgetésre, akár még egy Christian partyra is. Másnap a téma blokkok kerülnek […]