KALAZANCIUS MOZGALOM

A Kalazancius Mozgalom a Piarista Rendnek az egész világon elterjedt közössége gyerekek és fiatalok számára. A legfiatalabb résztvevők az alsósok, a legidősebbek az egyetemisták közül kerülnek ki. A mozgalom, hasonlóan más keresztény ifjúsági szervezetekhez (Antiochia, cserkészet stb.), csoportokból áll, amelyek a hasonló korosztályba tartozó tagokat fogják össze. Ezeket idősebb diákok, egyetemisták, tanárok vezetik. 

               

A Kalazancius Mozgalom 2016-ban indult el Magyarországon; mi, nagykanizsaiak 2017-ben csatlakoztunk. A 3.-tól a 10. évfolyamig vannak csoportjaink. A leendő vezetők egy évben négy alkalommal vesznek részt képzésen, ahol megtanulják, hogy hogyan kell egy alkalmat megtervezni, levezetni, illetve koordinálni egy csoportot. Arra a kérdésre is választ kapnak, hogy hogyan legyenek jó vezetők, és miként reagáljanak a különböző helyzetekre. Számtalan tanácsot, tapasztalatot és útmutatást szereznek a mentoraiktól.

A csoporttagokat lelki feltöltődés és színes programok várják. Többek között nyári táborokra, kirándulásokra és lelkinapokra is adódik lehetőségük. Fontos, hogy jó kapcsolatot ápoljanak Istennel, ezért különböző módszerekkel imádkozunk és játszunk velük. Minden nagyobb összejövetelünkkor tartunk Christian Partyt is, ami egy zenés-táncos mulatság.

                                         

A táborunkat sok-sok aktív programmal tesszük felejthetetlenné. Adott témákról beszélgetünk a gyerekekkel kisebb csoportokban. Meghallgatjuk a véleményüket, és mi is megosztjuk a sajátunkat. Különböző játékokat játszunk, mint például sorverseny vagy zászlófestés. Ezenkívül van lehetőség kirándulásra is; idén Zalakarosra és Zalaszabarba látogattunk el. A nap végén pedig mindig valamilyen meglepetés várja a gyerekeket, pl. közös fagyizás vagy pizzázás.

A heti alkalmakon egy adott témát boncolgatunk, sütünk, éneklünk, vagy a mindennapi életünk történéseit osztjuk meg egymással, végül játékkal vagy elmélyült imával zárunk.

A Kalazancius Mozgalom – köztünk csak KM – tehát  egy bizalomteljes, befogadó közösség, ahol az iskolai tanórák után megpihenhetünk, megoszthatjuk élményeinket, és a hitünkkel is tudunk egy kicsit foglalkozni a rohanó hétköznapokban.

Idén is megkezdték munkájukat a KM-csoportok. A leérettségiző csoportvezetők helyére újak léptek, a régiek pedig folytatták munkájukat csoportjukban. Az 5. évfolyam ma tartotta első, ismerkedő alkalmát, a 6. évfolyam pedig darumadarakat hajtogatott, amibe beleírták az álmaikat, kéréseiket az idei tanévre, hogy a jövő szerdai szentmisén felajánlják azokat az Úrnak. Eközben a többi évfolyam sem tétlenkedett, […]

Lezártuk a nyarat és elindult az idei KM-év a nagykanizsaiaknak. A reggelt játékkal kezdtük, melyeket az új képzett vezetők tartottak. A kiscsoport alatt beszélgettünk a nyári emlékekről, majd Gyűrűsi Zsolti előadását hallgattuk meg, aki az ifjúsági világtalálkozóról mesélt nekünk, konklúzióként pedig kijelenthetjük: az egyház bizony a fiataloké. Hirtelen arculatváltás történt, ugyanis belekezdtünk a híres neves […]

Idén is megrendezésre kerül a Kalazancius Mozgalom „Még egy darab NYÁR” eseménye, amelyre szeretettel hívunk minden jelenlegi és leendő KM-tagunkat! Az egynapos programra az alábbi űrlapon lehet jelentkezni. Részletes infók a csoportvezetőknél!