A táncszínház tevékenysége:

Amint a neve is tükrözi: színpadi előadásra készült koreográfiák születnek meg a táncosok mozdulataiból. Nem néptánc, nem társastánc, és nem is balett, még ha némely koreográfia csemegézik is az előbbiekből. A Piarista Táncszínházat leginkább a gondolatiság jellemzi.
 

A táncok:

Epikus, azaz elbeszélő jellegűek. Legtöbbször lelki mélységű folyamatot mondanak el a mozgás nyelvén. Hangulat-koreográfiák, azaz egyfajta életérzést, érzelmet, hangulatot fejeznek ki. A táncok témája az emberi kapcsolatok (a barátság, az Isten és az ember közti viszony), szerepek, emlékezés, érzelmek. Mindez a szükséges humorral és komolysággal.

A táncok zenei anyaga:

Számos nép zenéjére, népzenei alapokon nyugvó modern muzsikára, mai slágerekre vagy akár gregorián dallamokra is készülnek koreográfiák. A műsoron szerepelt már a Muzsikás Együttes, a Beatles, Mike Oldfield, Bobby McFerrin dallamaira illetve indián, afrikai, maori, ír zenére komponált koreográfia is.

A táncszínház tagsága:

Bár kezdetben a tagság lehetősége a fiúk és a lányok számára egyaránt adott volt, a tánccsoport gyakorlatilag csak lányokból állt. Ennek ellenére Orsovszky tanár úr számára korlátlan volt a megkomponálható témák száma. A táncszínház tagjai a 6-13. évfolyamok diákjai közül kerültek ki, önkéntes jelentkezés alapján. Külön érték, hogy a „csontkollekciótól” a „dundiig” mindenki megtalálta a helyét. Senkinek sem kellett szégyenkezni a testalkata miatt, mert a színpadra lépve mindenki átlényegült, és – a személyre szabott koreográfia következtében – az ő jelenléte nélkül csonka maradt volna a koreográfia.
 
A táncszínház tagjai voltak:
 
Antal Judit, Csáki Fanni, Császár Dóra, Darabont Szilvia, Darabont Viola, Gombos Bernadett, Gresa Georgina Lívia, Horváth Borbála, Horváth Henrietta, Illés Evelin, Imreh Réka, Kanizsai Laura, Kiss Bernadett, Kustos Virág, Szabó Gina Gyöngyvér, Várfalvi Dóra, Vigh Tímea. Antal Zsuzsanna, Békési Gabriella, Bolf Alexandra, Bolf Barbara, Bunczom Eszter, Cserháti Bianka, Csöndör Judit, Csöndör Klára, Dombi Nikoletta, Domborai Anett, Egyedi Regina, Erdős Orsolya, Fecske Dalma, Fehér Eszter, Fehér Veronika, Finta Zsanett, Frányó Eszter, Fülöp Erzsébet, Galácz Kata, Györkös Gabriella, Jámbor Kinga, Kanizsai Rita, Kincses Judit, Kopácsi Kitti, Kurucz Krisztina, Mihóczi Marina, Molnár Edit, Németh Evelin, Németh Viktória, Papp Zsófia, Péntek Júlia, Pesti Eszter, Pintér Noémi, Szakonyi Mária, Uber Nikoletta, Újvári Zsófia, Valu Rebeka.

A próbák:

A próbákra péntek délutánonként került sor. A lányok a tanév során itt készültek fel a hagyományos városnapi – egész estét betöltő – előadásra. A közönség ekkor arathatta le a táncosok egész éves munkájának a gyümölcsét. A Hevesi Sándor Művelődési Központban, a műsor végén felharsogó, szűnni nem akaró vastaps aztán mindent elárult.

Emlékezetes szereplések:

2007.

 • Táncban mondom el – Medgyasszay Ház, Nagykanizsa
 • Táncban mondom el – Piarista Gimnázium, Vác

2006.

 • Táncban mondom el – HSMK, Nagykanizsa
 • Táncban mondom el – Piarista Gimnázium díszterme, Kecskemét

2004.

 • Kapcsolatok – HSMK, Nagykanizsa
 • Kapcsolatok – Veszprém
 • Pályaválasztási Kiállítás, Zalaegerszeg
 • Országos Táncverseny, Zalaegerszeg

2003.

 • Kapcsolatok – HSMK, Nagykanizsa
 • Kapcsolatok – Művelődési Ház, Lenti
 • Pályaválasztási Kiállítás, Zalaegerszeg

Az előadások a táncosoknak és a közönségnek egyaránt nagy élményt nyújtottak.

0 válaszok

Szóljon hozzá Ön is!

Véleménye vagy kérdése van? Beszélgetne velünk?
Írjon bátran, és válaszolunk!

Vélemény, hozzászólás?