Vonzó valóság, vonzó közösség kell a mai gyermekeknek!

 

Rubovszky Rita a Ciszterci Iskolai Főhatóság főigazgatójának előadását hallgathattuk meg 2024. február 21-én délután a Nagykanizsai Piarista Iskola rendezvénytermében. Az előadáson szülők, pedagógusok, a téma iránt érdeklődő vendégeink vettek részt.

Az előadás címe: Mi fán terem az alfa generációs gyerek?

Az alfa generáció a Z generációt követő demográfiai csoport, a 2010 után születetteket soroljuk ide. Nagyon korai életszakaszban alakult ki a kapcsolatuk a digitális világgal, az ő eszközeik az okos eszközök. Ez bizony rengeteg fejtörést okoz a szülőknek, pedagógusoknak és sok kérdést vet fel.

Rubovszky Rita kérdések mentén, statisztikai felmérések alapján, szakmai tapasztalataira támaszkodva boncolgatta a témát, majd a 45 perces, magával ragadó, színvonalas előadás után a hallgatóság kérdéseket is feltehetett az előadónak. 

összefoglaló az előadásból:

Kik vagyunk? Milyenek a fiatalok? Mit teszel, ha találsz egy pénztárcát az utcán?

Míg régen az információ strukturált és hierarchizált volt, addig a mai világ információja nem strukturált, és rengeteg egyidejű információ éri a gyermekeinket. Hogy ettől a megterhelő információáradattól eltávolíthassuk a gyermekeket, ahhoz vonzóbb valóságot, és offline közösséget kell nyújtanunk nekik. A vonzóbb valóság a közösség lehet számukra. Amikor közösségbe összefonódva a Nagykanizsai Piarista Iskolában hol a kápolnában, hol a tornateremben, hol a tanteremben vagy az udvaron kézműveskedünk, énekelünk, akadálypályán haladunk, akkor egy vonzó valóságot és vonzó közösséget kínálunk a gyermekeknek, mint ahogyan a szülő is felkínálhat egy vonzóbb családi életet a gyermekének, szemben a digitális világgal. Minden offline közösség megoldást jelenthet a mai gyerekeknek.

Miért jó közösségben lenni? Mert személyes, emberi kapcsolatokat nyújt.

Miért jó a személyes kapcsolat? Mert ez nyújthat támaszt és védelmet a magány, a betegség és a boldogtalanság ellen.

Mit okozhat a gyermekünknek a telefon- és közösségi oldal-függőség? Társas izoláció prédájává válhat a fiatal, és a körükben pusztító néma pestis áldozata lehet, aminek a neve: magány. A helyzet annyira fenyegető, hogy Nagy-Britanniában magányügyi minisztériumi biztost neveztek ki!

Rubovszky Rita saját receptjét vázolta fel a hallgatóságnak a gyermekeket fenyegető magány ellen:

Esti, fejből mondott mese – Közös étkezés – Kirándulás – Anyaprogram – Apaprogram – Gyerekek közös nyaraltatása – Beszélgetés – Délutáni önfeledt játék – A semmittevés fontossága – Nem folyamatosan beosztott idő – A szülői minta: internetdetox – Az unalmas programok jótékony hatása (mise) – A gyerek partnerként értelmezése a családban

Az előadó felhívta a figyelmet arra is, hogy az iskolák jobbára a bal agyféltekés gondolkodást preferálják, ugyanakkor szükségesnek látja, hogy az egész agyat megmozgató feladatokat kapjanak a gyerekek így fejlesztve a jobb agyféltekét is.

A Nagykanizsai Piarista Iskola közössége köszönetét fejezi ki Rubovszky Ritának, és hisszük, hogy az előadása hozzájárult ahhoz, hogy továbbra is vonzó közösséget, támaszt és védelmet nyújtó valóságot jelentsünk diákjaink és családjaik számára