Miért tanuljunk filozófiát?

 

Én már két éve tanulok filozófiát, és szeretnék mindenkit bátorítani arra, hogy nyugodtan kezdje el. Ez a cikk arról fog szólni, hogy mit adhat a számunkra ez a tantárgy.

Kívülről haszontalannak, unalmasnak és feleslegesnek tűnhet. Az emberek többségének nincsen elképzelése róla, hogy mit tanulhatunk itt, vagy, hogy mi a lényege. A filozófia szó jelentése a következő: philo egy görög szó, ami azt jelenti, hogy szeretet valami iránt, a sophia pedig a bölcsességet jelenti. A filozófusok azok az emberek, akik a bölcsesség szeretetével foglalkoznak. A bölcsesség célja pedig az elégedettség.

Hogy van-e haszna a filozófiának?

Szerintem a filozófia segít megérteni a fogalmakat, az összefüggéseket, és a logikánkat is fejleszti. Ha a mindennapi életben is fel tudod fedezni az összefüggéseket, és ezzel átlátod a dolgokat, akkor ez a tantárgy rendkívül hasznos tud lenni.

A társadalmunk is azért képes a fejlődésre, mert az emberek felteszik maguknak a miért? kérdést. Ez ösztönzi őket a dolgok megértésére, így tudnak választ kapni a világ kérdéseire.

A filozófiának köszönhetően nagyon sokféle látásmódót ismerhetünk meg. Megtanulhatjuk azt, hogy hogyan kell gondolkozni, és új kapuk nyílnak meg a tudatunkban.

Lezárásként pedig hadd idézzem David E. Schradert, az Amerikai Filozófiai Társaság elnökét: ,,A filozófia szakon a diákok megtanulják, hogyan kell gyorsan új ismereteket szerezni. A hallgatók elsajátítják a kritikai gondolkodás képességét, és javul az íráskészségük.”

Hetyésy Dávid 12.a