, ,

Hamvazószerdán elkezdhetünk jobb emberré válni

2024. február 14. hamvazószerda napja. Több szentmisét is tartottunk a tanulók részvételével. A 3. órában a 9-12. évfolyam, az 5. órában az 5-8. évfolyam vett részt a szentmisén.

Szabó Gábor piarista szerzetes atya a 9-12. évfolyamnak prédikált arról, hogy mi a jelentősége a hamvazószerdának. Felhívta a diákok figyelmét arra, hogy a hamu a bűneinket fejezi ki, de a megváltozási szándékunkat is jelképezheti! Ha eddig valamit nem jól csináltunk, gondolkodjunk el a változtatás lehetőségén. Azonban amíg nem ismerjük fel a hibáinkat,  addig nem tudunk megváltozni. Ezért Gábor atya „receptet” javasolt a diákoknak, olyan lépéseket, melyekkel nemcsak elindulhatnak a változás útján, de végig is járhatják azt.

  1. : probléma felismerése (beismerés)
  2. : a probléma elemzése (felismerés)
  3. : tervet kigondolni a változás folyamatára (stratégia) 
  4. : elfogadni azt, hogy a változás folyamata lassú, lehet, hónapokat sőt éveket vesz igénybe
  5. : Ne add fel!

Gábor atya felhívta a diákok figyelmét arra, hogy jobb emberré válni ugyan kitartó munkát kíván, de megéri a belső változásra koncentrálni, mert ezzel a belső munkával érhetünk el valódi boldogságot. Ha nem vagyunk hajlandók ezt a belső munkát elvégezni és helyette csak a külső világunk állandó  változtatásaival fedjük el belső rendezetlenségünket, az megterheli pszichénket, és csak átmeneti örömöt okoz, azonban boldogságot nem hoz.

Ne fecséreljük az időnket a külső változtatásokra, kezdjünk el belső munkát végezni, hisz erre a belső igény mindannyiunkban megvan, csak foglalkozni kell vele!

A Kanizsa TV tudósításai a szentmiséről, benne riport Dósai Attila piarista szerzetes atyával :

https://youtu.be/TM_OFx7Q6Tw?t=519

https://www.youtube.com/watch?v=rIEWwmEusm8