2024. Veni Sancte – Nagykanizsai Piarista Iskola

 

A Nagykanizsai Piarista Iskola 2024. szeptember 1-jén (Általános Iskola alsó tagozat) és 2-án (Általános Iskola felső tagozat és gimnázium) tartotta a tanévnyitó szent miséjét (Veni Sance).

 

Szabó Gábor piarista szerzetes atya az alsó tagozat Veni Sancte ünnepségen felhívta arra a diákok figyelmét, hogy három dolog miatt járnak iskolába. Önmaguk miatt, hogy tanulhassanak; a többiekhez való kapcsolódás lehetősége miatt, hogy megtanulhassanak együttműködni egymással és elfogadóbbak legyenek társaikkal; továbbá hogy találkozhassanak Istennel, hiszen vele együtt lehet igazán boldog az ember.

 

Dósai Attila piarista szerzetes atya a felső tagozat és a gimnázium Veni Sancte ünnepségen azzal kezdte prédikációját, hogy minden kezdet, a tanév kezdése is alkalmas lehet csodákra. Rávilágított arra, hogy a csodát ne kívülről várjuk. Csoda az, ami a jövőben történik, de nem következik a jelen állapotból, hanem váratlan, újszerű, meglepő és a szívünkben, illetve a lelkünkben történik.

Elhangzott, hogy úgy álljunk hozzá az új tanévhez, hogy higgyünk abban, hogy bármi jó történhet és ápoljuk Istennel is a kapcsolatot, hiszen nélküle nem lehet teljes az életünk.

 

Mindkét Veni Sancte zárásaként Varga Zsuzsanna főigazgató köszöntötte a diákokat, a szülőket és a kollégákat.

 

Most következzen itt az egész évre vonatkozóan Varga Zsuzsanna főigazgató szeptember 2-án elhangzott köszöntője:

„Engedjétek meg, hogy egy történettel kezdjem tanévnyitó beszédem: Egyszer egy távol-keleti hercegnő az édesapjától kapott gyűrűvel felkeresett egy bölcset. Azt kérte tőle, hogy véssen a gyűrűbe olyan bölcsességet, mely a szomorú napokban vigasztalja, a nehéz helyzetekben bátorítja, a boldog időszakokban pedig óvatosságra inti. A bölcs pár nap múlva visszaadta a gyűrűt. Egyetlen szót vésett bele:” ELMÚLIK”.

Nem arra akarok utalni, hogy a nyár is milyen hamar elmúlt, nem is vigasznak szánom, hogy ne búsuljatok, ez a tanév is nagyon hamar elmúlik. Hanem hogy az új tanév kezdetén ráébresszelek Benneteket arra, hogy miért kell a jelenben, az itt és mostban élni. Mert ez is elmúlik, soha nem tér már vissza, s az ember élete ilyen soha vissza nem térő pillanatokból áll, amelyeken utólag már nem tudunk változtatni.

Mi minden múlhat el a ti diákéletetekben?

  • az óraközi szünetek anélkül, hogy barátkoznál, segítenél a másiknak, meghallgatnád őt

  • a tanórák anélkül, hogy odafigyelnél, aktív lennél, értéket adnál és kapnál

  • a délután anélkül, hogy leckét írnál vagy tanulnál, sportolnál

  • a családdal töltött idő érdemi kommunikáció, közös élmények nélkül

  • a barátokkal töltött idő értelmes szabadidős tevékenység nélkül

  • diákmisék az Istennel való találkozás nélkül

  • lelkinapok, lelkigyakorlat nyitottság és átérzés nélkül

  • hétköznapok tevékeny szeretet és jócselekedetek nélkül,

  • ünnepek hangulat, méltóság és tisztelet nélkül

  • hetek, hónapok, félév célok, motiváció nélkül

  • a tanév fejlődés és eredményesség nélkül

Ahogy a bűnbánati imában mondjuk: sokszor és sokat vétkeztem gondolattal, szóval, cselekedettel és mulasztással. Ha az általam felsorolt lehetőségekkel nem élünk.

Ezért azt kívánom nektek az új tanév kezdetén: „Carpe diem!” Azaz élj a mának, vagy ragadd meg a napot! De nem azon a módon, ahogy ma a reklámok sulykolják a különböző médiákban, hogy vegyél el mindent, mert megérdemled, alanyi jogon jár neked és azonnal, habzsold az életet, keresd a szórakozási lehetőségeket mindenáron. Ettől már Szent Ágoston is megcsömörlött az ókorban.

Ne csak kapni akarj! Ne csak azt kérdezd, hogy mit tett értem a barátom, a családom, a tanárom az iskolám? Adj is!

Carpe diem a horatiusi értelemben, azaz ragadd meg a napot, hozd ki a napodból a maximumot, amit csak megtehetsz.

Légy aktív a tanórákon, úgy sokkal élvezetesebb tanulni, ha te is a részese vagy az eredménynek, a sikernek. Vedd megtiszteltetésnek, ha egy feladatra felkérnek az érettséged, komolyságod, megbízhatóságod miatt. Légy figyelmes a környezeteddel, lehet, hogy felderítheted valakinek a napját egy jó szóval, akár kortársról, akár felnőttről van szó. Légy szerető gyermeke szüleidnek, engedd, hogy minél tovább részesei lehessenek az életednek, azzal, hogy elmeséled a napodat, beavatod őket a gondjaidba. Legyél jelen a saját életedben, a valódiban, ne pedig egy virtuálisban.

Remélem, hogy most és itt is jelen vagytok nemcsak testben, hanem élénk szellemetekkel is meghalljátok a mondataimban az értelmet.

Ragadjátok meg a napot! Ezzel a felszólítással kívánok minden tanulónknak és a kollégáknak jelenlétben és sikerekben gazdag tanévet!

Ezzel a 2024-2025-ös tanévet megnyitom.”

 

Diákjainknak és kollégáinknak jelenlétben és eredményekben gazdag, sikeres új tanévet kívánunk!